2005-07-09 17:21:49• hírek • Szatmár.ro

Az izomláz

Mi váltja ki?  Hogyan lehet megelőzni? Miként lehet orvosolni az izomlázat?

Azoknak, akik régóta sportolnak, ismerős tünet, mikor egy kimerítő edzés után minden porcikája sajog a fájdalomtól. Ez az igen kellemetlen érzés nem más, mint az izomláz. De mi az oka ennek a fájdalomnak? Mi váltja ki a fájdalmat? Hogyan lehet megelőzni az izomlázat? És vajon itt is igaz az a mondás:  „kutyaharapást szőrével”?

Az izomláz akkor alakul ki, ha testet az átlagnál nagyobb fizikai megterhelés éri, vagy ha nagyobb kihagyás után valaki újból elkezd testedzéssel foglalkozni.  Azok, akik nagyon sokáig kényelmes életmódot éltek, és hirtelen megfontolásból, meggondolatlanul kezdenek edzeni, azok másnap vagy akár aznap is, komoly panasznak nézhetnek elébe. Könnyedén előfordulhat, hogy az „élsportoló” másnap mozdulni se bír, és jó pár napnak el kell telnie mire ismét könnyedén, mozoghat.

Sokáig úgy tartották, hogy a fájdalom oka, nem más mint az izmokban felgyülemlő tejsav, ami ingerli az izom érző idegvégződéseit. Ez részben igaz is, az újabb kutatások szerint azonban van még egy magyarázat. Elektronmikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a túlerőltetett izomrostokban kicsi kis sérülések, szakadások keletkeznek.

Hogyan is előzhető meg az izomláz? Sokáig úgy tartották, hogy a legjobb mód az izomláz csökkentésére, ha másnap még keményebben rádolgoznak az izmokra, és az újabb megterhelésnek köszönhetően elmúlik, vagy legalábbis csökken a fájdalom. Elméletben ez nagyon szép, gyakorlatban azonban, sajnos a páciens nem hogy rádolgozzon az izmaira, mozgatni se tudja őket. Tehát a legjobb megoldás a megelőzés, érdemes egy kis időt rászánni az elméleti részére is és átgondolni mi is a cél, mit is szeretnének elérni, (súlycsökkenés, izomgyarapodás… ), és annak megfelelően összeállítani egy edzéstervet, melyben részletesen le van vezetve a napi gyakorlatok és ismétlések száma, s melynek segítségével figyelhetik fejlődésüket. A gyakorlatok előtt érdemes 5-10 perces bemelegítéssel kezdeni, az edzés közben ajánlott sok folyadékot (gyümölcslevet vagy ásványvizet) fogyasztani, a gyakorlatok között kis szüneteket tartani, illetve az edzés végét lazító, levezető gyakorlatokkal zárni.

Ha azonban mégis bekövetkezett az izomláz, semmiképp sem szabad erőltetni tovább az amúgy is meggyötört izmokat. A legjobb megoldás, ha megpróbáljuk, növelni az érintett testrész vérkeringését, ennek egyik legjobb módja a meleg fürdő illetve egy rozmaringolajos masszírozás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: